Wat is Wordpress
Wat is WordPress?
14 januari 2021
11 tips voor het schrijven van SEO content
2 maart 2022
Wat is Wordpress
Wat is WordPress?
14 januari 2021
11 tips voor het schrijven van SEO content
2 maart 2022

Wanneer ben ik in Google zichtbaar?

Hoe lang duurt het voordat ik in Google zichtbaar ben

Hoe lang duurt het voordat ik in Google zichtbaar ben

Ik krijg vaak de vraag van klanten: "Mijn nieuwe website staat nu online maar ik ben nog niet in Google vindbaar. Hoe komt dit?". Vaak krijg ik deze vraag van klanten met een nieuwe website op een geheel nieuw geregistreerde domeinnaam. Deze domeinnaam is dan pas net actief en pas enkele dagen oud. Google scant het gehele internet (ook wel spiders genoemd) maar eens in de zoveel tijd en deze Google spider is dan nog niet bij jouw nieuwe website langsgekomen. Hoevaak google nieuwe websites indexeert is niet te zeggen, maar mijn eigen ervaring leert dat het ongeveer een week tot 2 maanden kan duren voordat een nieuwe domeinnaam in Google zichtbaar is.

Dit proces kan je iets versnellen door op al je social media kanalen een link te plaatsen naar de nieuwe website/webshop.

Een nieuwe domeinnaam sneller in Google vindbaar maken

Het is mogelijk om dit proces te versnellen door de nieuwe domeinnaam aan te melden bij Google. Via de Google Webmaster Tool kan je je website aanmelden. Eigenlijk vertel je hiermee aan Google: "Kijk, ik heb een nieuwe website. Wil je deze nu voor mij ranken en opnemen in je zoekresultaten?". Hiermee kan je al binnen enkele dagen je website in Google vindbaar maken.

Door in Google te zoeken op "site:uwdomeinnaam" kan je zien of Google de website al heeft gevonden en of deze dus vindbaar is in de zoekresultaten. Als voorbeeld mijn eigen website: "site:chuckswebdesign.nl".

Ik word nog steeds niet gevonden in Google!

Heb je een nieuwe domeinnaam en wordt je na een aantal weken nog steeds niet gevonden in Google? Dan kan dit meerdere oorzaken hebben. Google rankt een website op meer dan 200 factoren en hoe oud je domeinnaam is, is 1 van deze factoren. Ahrefs heeft een onderzoek gedaan naar het verband tussen hoe oud een domeinnaam is en op welke positie deze domeinnaam in Google scoort.

Ze besloten om naar de leeftijd van de best scorende websites te kijken. Daarvoor gebruikte Ahrefs 2 miljoen willekeurige zoektermen en haalden data op voor de top 10 resultaten van Google voor die termen. Hieruit bleek dat de gemiddelde website in de top 10 meer dan 2 jaar oud is. De nummer 1 posities zijn gemiddeld zelfs 3 jaar oud.

Uit ditzelfde onderzoek is gebleken dat slechts 22% van alle websites uit de top 10 in het afgelopen jaar werden aangemaakt. Hieruit is dus te concluderen dat de leeftijd van de website een grote factor is voor Google. Hoe ouder de domeinnaam is hoe meer kans je hebt om hoger in Google te ranken.

Hoe snel kunnen topposities in Google bereikt worden?

De studie geeft geen definitief antwoord op de vraag “Hoe lang duurt het voordat mijn website bovenaan in Google komt?”. Wel kan gesteld worden dat bijna 95% van alle nieuw gepubliceerde pagina’s geen top 10 positie bereiken binnen het eerste jaar.

Vaak worden websites wel snel gevonden als men zoekt op de exacte bedrijfsnaam. Hieronder een voorbeeld:

Een loodgieter uit Almelo heeft een nieuwe website laten maken door Chuck's met een nieuw geregistreerde domeinnaam www.loodgieterpiet.nl. Na enkele weken zal deze website waarschijnlijk wel gevonden worden op de exacte bedrijfsnaam "Loodgieter Piet", maar als men zoekt op bijvoorbeeld "Loodgieter" of "Loodgieter Almelo" dan wordt deze website waarschijnlijk nog niet gevonden. Dit komt omdat het hier een nieuwe domeinnaam betreft en Google deze automatisch lager rankt, ook al is website zelf tip-top in orde!
× Vragen? WhatsApp nu!